Inhoudsopgave:

 1. Wat is een mortiergranaat?
 2. Hoe gaat een granaat af?
 3. Hoe hoog komt een mortier?
 4. Wat kost een mortier?
 5. Hoe werkt een Shell vuurwerk?
 6. Hoe ver schiet artillerie?
 7. Hoe werkt een obus?
 8. Hoeveel kracht heeft een handgranaat?
 9. Hoe hoog schiet vuurwerk?
 10. Wat doet de artillerie?
 11. Hoe noem ik munitie die is verschoten maar niet is geactiveerd?
 12. Wat zit er in een granaat?
 13. Hoeveel buskruit zit er in een granaat?

Wat is een mortiergranaat?

Een mortier is een stuk artillerie met een zeer korte, in een hoek van meer dan 45° geplaatste afvuurpijp. De mortier behoort tot het krombaangeschut (in tegenstelling tot vlakbaangeschut zoals het kanon, dat projectielen in een meer rechte lijn afvuurt).

Hoe gaat een granaat af?

Een handgranaat is een granaat die bedoeld is om met de hand te worden geworpen. ... Meestal bevat een handgranaat daarom naast de explosieve lading een tijdontsteker die hem een aantal seconden na het wegwerpen laat afgaan. Er zijn ook handgranaten die exploderen door de schokontsteker bij het neerkomen na de worp.

Hoe hoog komt een mortier?

De zware 120mm mortier (MO-120 R.T.) combineert een hoge reactie- en vuursnelheid met grote vuurkracht en een reikwijdte van 8 kilometer....Mortier 120mm.
BenamingMO-120 R.T.
Fabrikanthet Franse Hotchkiss Brandt,inmiddels TDA Armemants
Lengte schietbuis210 centimeter
Gewicht wapen574 kilo

Wat kost een mortier?

Een mortier kan meerdere vijandelijke troepen tegelijkertijd uitschakelen. De grote kogels uit de mortier hebben een grote splash en richten veel schade aan. Een mortier kost 8.000 goud om te plaatsen.

Hoe werkt een Shell vuurwerk?

De shell wordt onder in de buis geplaatst boven op een lading kruit, de zogenaamde stijglading. ... Nadat de lont is aangestoken ontbrandt de stijglading, waardoor de shell door de uitzettende gassen met grote snelheid de buis verlaat.

Hoe ver schiet artillerie?

De combinatie van de schietbuis en deze munitie maakt het mogelijk te schieten tot afstanden van 40 km of meer. Door de kromme baan en de grote schootsafstanden is het mogelijk om doelen te treffen die vanaf de stukken niet zichtbaar zijn.

Hoe werkt een obus?

Tijdens het afschieten deed de obus in de loop van het kanon een spiraalvormige cirkelbeweging. ... Een niet-afgeschoten obus kon men herkennen omdat deze ring nog glad en effen was. Eens afgeschoten, droegen deze ringen verticale enigszins schuine groeven veroorzaakt tijdens de draaibeweging in de kanonloop.

Hoeveel kracht heeft een handgranaat?

De F1 (Russisch: Ф-1) handgranaat bijgenaamd de limonka ("citroentje") is een 'defensieve' granaat. De F1 bevat 60 gram explosieve lading (TNT). Het totale gewicht van de granaat is ongeveer 600 gram.

Hoe hoog schiet vuurwerk?

De vuurpijl. Samen met het rotje het bekendste stuk vuurwerk. Wordt afgeschoten vanaf de grond, meestal vanuit een fles. Gaat de lucht in tot 30 meter hoog en spat daar uit elkaar in een lichteffect.

Wat doet de artillerie?

Artillerie of geschut is in de krijgsmacht het wapen dat vuursteun geeft aan de eigen troepen. Historisch bestaan er vele types van artillerie-eenheden, afhankelijk van hun specialiteit of specifieke opdracht, zoals veldartillerie, vestingsartillerie, kustartillerie, belegeringsartillerie.

Hoe noem ik munitie die is verschoten maar niet is geactiveerd?

Granaten die niet met geschut worden afgevuurd zijn handgranaten en geweergranaten.

Wat zit er in een granaat?

Militairen gebruiken handgranaten om tegenstanders uit te schakelen, brand te stichten of bijvoorbeeld om een rookgordijn te leggen. Een handgranaat bestaat uit een (metalen) granaatlichaam eventueel gevuld met een explosieve of chemische stof en een ontsteker.

Hoeveel buskruit zit er in een granaat?

Vuurwerkexpert Ad Nieuwdorp van de Nationale Politie zegt dat een illegale mortierbom met 165 gram kruit, die hij wel tegenkomt, de kracht heeft van drie handgranaten.