Inhoudsopgave:

  1. Hoeveel vocht ouderen?
  2. Hoeveel vocht per dag heeft een oudere client nodig?
  3. Hoeveel vocht?
  4. Waarom moeten ouderen genoeg drinken?
  5. Hoe komt het dat geriatrische zorgvragers meer kans lopen om uitgedroogd te raken dan bijvoorbeeld jongeren?

Hoeveel vocht ouderen?

Volgens de richtlijnen is het dus goed om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter vocht te drinken, maar voor 65-plusser is 2 liter vocht aan te raden. Wacht niet met waterdrinken tot u dorst heeft, dan is het eigenlijk al te laat.

Hoeveel vocht per dag heeft een oudere client nodig?

Volgens de Nederlandse Voedingsraad is voor cliënten minimaal 1700 ml vocht per dag noodzakelijk.

Hoeveel vocht?

Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt af van leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en de gezondheidstoestand. Zo hebben vrouwen die borstvoeding geven meer vocht nodig dan gemiddeld.

Waarom moeten ouderen genoeg drinken?

Schut: “Ouderen vanaf 70 jaar moeten meer drinken. Zij eten vaak namelijk wat minder en krijgen dus minder vocht uit hun voeding binnen. Bovendien gaat bij ouderen de nierfunctie langzaam achteruit. Daardoor hebben de nieren meer vocht nodig om de afvalstoffen via de urine af te voeren.

Hoe komt het dat geriatrische zorgvragers meer kans lopen om uitgedroogd te raken dan bijvoorbeeld jongeren?

Veranderingen die een oudere meer kwetsbaar maken voor uitdroging zijn: afname van de hoeveelheid lichaamswater (hoe hoger de leeftijd, des te lager de hoeveelheid lichaamswater) afname van het dorstgevoel, waardoor de cliënt zich minder snel uitgedroogd voelt.