Inhoudsopgave:
- Hoe lang brood laten rijzen?
- Waar brood laten rijzen?
- Hoe deeg afdekken?
- Hoe sla je deeg door?
- Kan je pizzadeeg te lang laten rijzen?
- Waarom deeg afdekken?
- Wat betekent deeg doorslaan?
Hoe lang brood laten rijzen?
Het aantal
rijzen is afhankelijk van het gebruikte meel of bloem en het product dat je wilt bakken. Gebruikelijk is om het deeg drie keer te
laten rijzen, maar twee en vier keer komt ook voor.
Waar brood laten rijzen?
Het zal per huis verschillen
waar je deeg het best rijst. Zoek een plekje
waar het ietsjes warmer is en het niet op de tocht staat. Over het algemeen laat je een deeg in ongeveer een uur
rijzen tot het in volume verdubbeld is voordat je ermee verder gaat.
Hoe deeg afdekken?
Deeg gedijdt onder een vochtige, gelijke, aangenaam warme temperatuur. Dus zet het binnen tochtvrij weg. Een (warme) natte theedoek over je
deeg leggen voorkomt dat de bovenkant uitdroogt en zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Strak onder een stuk plasticfolie gaat ook prima.
Hoe sla je deeg door?
Je kan
deeg op verschillende manieren
doorslaan. Als het
deeg in een deegkom of kneedkom heeft gerezen kan je met een vuist het
deeg stevig indrukken (of stompen) het
deeg een beetje uitrekken en dubbelvouwen en opnieuw indrukken en dat een paar keer herhalen.
Kan je pizzadeeg te lang laten rijzen?
Voor het deeg met een rijstijd van 4-5 uur Beide zijn lekker, maar als je de tijd hebt zou ik altijd kiezen voor het
pizzadeeg met de langere rijstijd. Hoe langer het deeg de tijd krijgt om
te rijzen, des
te meer smaak ontwikkelt het deeg. Dit proef je uiteindelijk natuurlijk terug in je zelfgebakken pizza!
Waarom deeg afdekken?
Deeg gedijdt onder een vochtige, gelijke, aangenaam warme temperatuur. Dus zet het binnen tochtvrij weg. Een (warme) natte theedoek over je
deeg leggen voorkomt dat de bovenkant uitdroogt en zorgt voor een hogere luchtvochtigheid.
Wat betekent deeg doorslaan?
Doorslaan is het teveel aan lucht (de belletjes die het gist heeft aanmaakt) er voorzichtig uitdrukken. Kneed je
deeg niet helemaal opnieuw, dat is niet nodig.