Inhoudsopgave:

 1. Hoe ziet slangenbeet eruit?
 2. Wat moet je doen als je bent gebeten door een slang?
 3. Hoe herken je een slang?
 4. Kunnen ringslangen bijten?
 5. Wat te doen bij aanval slang?
 6. Wat doet slangengif?
 7. Hoe dood je een slang?
 8. Hoe maak je een slang dood?
 9. Wat voor gif heeft een slang?
 10. Hoe werkt antigif?

Hoe ziet slangenbeet eruit?

Een slangenbeet kenmerkt zich door pijn rond de beetplaats, waar vaak ook (twee) kleine wonden te zien zijn. Er treedt (forse) zwelling en roodheid op.

Wat moet je doen als je bent gebeten door een slang?

Bel of laat 112 bellen. Volg de instructies van de meldkamercentralist. Geef het tijdstip door en de plaats van de beet op het lichaam. Vertel ook om welke slang het gaat als je dit weet.

Hoe herken je een slang?

Slangen bewegen zich altijd voort op de buik en de huid is geheel bedekt met schubben. Andere typische kenmerken zijn het ontbreken van beweegbare oogleden en de aangepaste gepaarde organen als de longen en de nieren. Slangen komen vrijwel wereldwijd voor en de verschillende soorten leven in uiteenlopende habitats.

Kunnen ringslangen bijten?

Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt. Om aan belagers te ontkomen kan de ringslang zich schijndood houden.

Wat te doen bij aanval slang?

 1. Probeer rustig te blijven.
 2. Probeer zoveel mogelijk informatie over de slang te verzamelen, kleur, lengte, huidtekening en dergelijke zijn daarbij belangrijk (maar pak hem niet op!), zodat ze in het ziekenhuis weten wat voor tegengif ze moeten gebruiken.

Wat doet slangengif?

Slangengif is een mix van soms wel honderden toxines die er samen voor zorgen dat het hart van de prooi stopt, of dat het bloed na een beet niet stolt, waardoor de prooi doodbloedt. Sommige giffen veroorzaken bloedproppen in de aderen en er zijn giffen die rechtstreeks op het zenuwstelsel werken en de prooi verlammen.

Hoe dood je een slang?

Er zijn verschillende adviezen om het gif uit te zuigen en te snijden in de beet, maar meestal wordt het toch afgeraden dit te doen. Het kan vooral gevaarlijk zijn om een slangenbeet met de mond uit te zuigen. Het gif kan door het mondslijmvlies de bloedbaan bereiken!

Hoe maak je een slang dood?

De meeste slangen doden hun prooi met hun tanden. Die vlijmscherpe tanden zijn naar achteren gericht.

Wat voor gif heeft een slang?

Het zijn stoffen die prooidieren doden, maar aangezien de meeste slangen kleine zoogdieren eten zijn deze vergiften vaak ook voor de mens gevaarlijk. De bekendste voorbeelden zijn: Neurotoxine; belemmert de impulsen van spieren, inclusief het hart. Hemotoxine; verdrijft zuurstof uit weefsels en met name het bloed.

Hoe werkt antigif?

Een tegengif kan op verschillende manieren werken. Het tegengif kan het gif bijvoorbeeld chemisch binden of inkapselen waarna het uitgescheiden kan worden. Deze chemische binding kan er tevens voor zorgen dat het lichaam de stof niet kan metaboliseren naar een schadelijker of makkelijker opneembare vorm.