Inhoudsopgave:

  1. Hoe bereken je de afschrijving van je auto?
  2. Is een tweedehands auto aftrekbaar?
  3. Kan je een tweedehands auto zakelijk kopen?
  4. Hoeveel btw zit er op een tweedehands auto?
  5. Hoeveel km mag je prive rijden met zakelijke auto?
  6. Hoeveel procent btw zit er op een auto?
  7. Hoeveel btw particulier?

Hoe bereken je de afschrijving van je auto?

Je trekt de restwaarde van de aanschafwaarde af en deelt dit door het aantal verwachte jaren dat je de auto gebruikt. €16.000 - €7.000 : 6 = €1.500 euro afschrijving per jaar. De gemiddelde afschrijving per jaar kun je uitdrukken in euro's of je kunt het omrekenen naar procenten.

Is een tweedehands auto aftrekbaar?

Hoeveel je kunt aftrekken van de aankoopprijs, is afhankelijk van je professionele gebruik (exclusief woon-werk-verkeer), de CO2 uitstoot (op basis van de bovenstaande formule) en hoelang je denkt dat de auto meegaat. Wanneer je je auto verkoopt en bijgevolg niet meer gebruikt, kun je hem niet meer aftrekken.

Kan je een tweedehands auto zakelijk kopen?

Als ondernemer of zzp'er kun je een occasion het voordeligst privé kopen en voor de btw op de zaak zetten. Dan heb je dus wel btw-aftrek, maar geen bijtelling. Niet alleen de btw op de aanschaf is namelijk aftrekbaar, maar ook de btw op onderhoud, brandstof, reparaties en zakelijke kilometers.

Hoeveel btw zit er op een tweedehands auto?

Koopt u een tweedehands auto van een andere particulier? Dan betaalt u geen btw. U betaalt als particulier alleen btw over een auto als u een auto koopt bij een autobedrijf. De btw is dan in de prijs inbegrepen.

Hoeveel km mag je prive rijden met zakelijke auto?

Met een bedrijfsauto mag u jaarlijks maximaal 500 kilometer privé rijden. Wanneer u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan moet u voor dit gebruik extra kosten afdragen. Dit geldt voor u als ondernemer, maar ook voor uw werknemers.

Hoeveel procent btw zit er op een auto?

Over de aanschafprijs van nieuwe personenauto's heft de Nederlandse overheid altijd btw (21 procent) en bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen; volgens meerdere tariefschijven, elektrische auto's tot 2025 uitgesloten).

Hoeveel btw particulier?

21% is het algemene btw-tarief. Het geldt voor vrijwel alle producten en diensten. Alleen bepaalde producten zijn vrijgesteld van btw of krijgen een laag tarief van 9% of 0%.