Inhoudsopgave:

  1. Waar geldt een inhaalverbod?
  2. Wat kost inhalen bij inhaalverbod?
  3. Wie mag je inhalen op een kruispunt?
  4. Waar is links inhalen verboden?
  5. Waar mag je niet rechts inhalen?
  6. Is links rijden op snelweg strafbaar?
  7. Is Tripleren verboden?

Waar geldt een inhaalverbod?

Op veel snelwegen met 2x2 rijstroken geldt in Nederland een inhaalverbod, in elk geval tijdens de brede spitsuren. Op sommige drukke snelwegen geldt een inhaalverbod op werkdagen gedurende de gehele dag. Op rustige snelwegen geldt veelal geen inhaalverbod.

Wat kost inhalen bij inhaalverbod?

Op het overtreden van het inhaalverbod staat een boete van 240 euro. Op sommige plekken geldt het verbod alleen overdag of in de spits, op andere wegen is het altijd verboden voor vrachtwagens om in te halen.

Wie mag je inhalen op een kruispunt?

Basisregel: inhalen geschiedt links Bestuurders die links voorgesorteerd hebben en te kennen hebben gegeven dat zij naar links willen afslaan, worden rechts ingehaald (dit moet zelfs). Fietsers dienen elkaar links inhalen, maar mogen andere bestuurders rechts inhalen.

Waar is links inhalen verboden?

Op kruispunten waar je voorrang moet verlenen, is het links inhalen van: een gespan; of een voertuig op meer dan twee wielen; of een tweewielig motorvoertuig verboden.

Waar mag je niet rechts inhalen?

Fietsers moeten andere fietsers links inhalen, maar mogen bestuurders van andere voertuigen rechts inhalen. Inhalen is verboden op, of vlak voor, een voetgangersoversteekplaats. Een doorgetrokken streep tussen twee rijstroken betekent dat inhalen verboden is.

Is links rijden op snelweg strafbaar?

De wet zegt dat alle bestuurders, op een weg met twee of meer rijstroken in dezelfde rijrichting, in de meest rechterrijstrook moeten rijden. ... De politie van Rotterdam gaf in 2018 aan dat een voertuig maximaal tien seconden onnodig links mag rijden voordat het een bekeuring krijgt.

Is Tripleren verboden?

Tripleren is verboden wanneer de in te halen bestuurder zelf een ander voertuig dan een fiets, een tweewielige bromfiets of een tweewielige motorfiets inhaalt, behalve wanneer de rijbaan drie of meer rijstroken heeft die bestemd zijn voor het verkeer in de gevolgde rijrichting.