Inhoudsopgave:
- Kun je bakpoeder gebruiken ipv gist?
- Is teveel bakpoeder slecht voor je?
- Kan je bakpoeder vervangen door zelfrijzend bakmeel?
- Waarom bakpoeder en geen gist?
- Kan ik bakpoeder vervangen door bicarbonaat?
- Wat is beter gist of bakpoeder?
Kun je bakpoeder gebruiken ipv gist?
Antwoord:
Bakpoeder en baksoda zijn rijsmiddelen die als alternatief voor
gist gebruikt worden. Beide bevatten de stof natriumbicarbonaat, die door een chemische reactie tijdens het bakken zorgt voor het vrijkomen van CO2, een gas dat het baksel luchtig maakt.
Is teveel bakpoeder slecht voor je?
Deeg met
bakpoeder dient na contact met vocht meteen te worden gebakken omdat het anders zijn werking verliest.
Te veel bakpoeder kan ervoor zorgen dat het deeg na het bakken meteen in elkaar zakt.
Kan je bakpoeder vervangen door zelfrijzend bakmeel?
Als er in een recept staat dat er naast bloem ook
bakpoeder nodig is,
kun je het meestal wel
vervangen voor
zelfrijzend bakmeel. Is er naast de bloem geen
bakpoeder nodig? Dan
kun je het niet
vervangen.
Waarom bakpoeder en geen gist?
Taart, cake en gebak rijzen niet zomaar de lucht in, daar heb je
bakpoeder of baksoda voor nodig.
Gist en
bakpoeder worden beiden gebruikt om deeg te laten rijzen.
Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel en
gist een natuurlijk rijsmiddel.
Kan ik bakpoeder vervangen door bicarbonaat?
Ja, je kunt baking soda en
bakpoeder door elkaar
vervangen. Je
moet dan wel de verhoudingen aanpassen. Voor 1 theelepel baking soda,
moet je 3 theelepels
bakpoeder gebruiken en als er in het recept om azijn of een zuur wordt gevraagd, kun je dit weglaten aangezien zuren al verwerkt zijn in
bakpoeder.
Wat is beter gist of bakpoeder?
Gist is voor brood,
bakpoeder (en baking soda) is voor cake, koekjes en ander zoet gebak. Dit gaat in 9 van de 10 gevallen op, maar helaas zijn er soms uitzonderingen. Zo heb ik bijvoorbeeld eens een soda bread gemaakt. Je raadt het al, hiervoor had ik baking soda nodig in plaats van
gist.