Inhoudsopgave:

  1. Waarom Pasen en eieren?
  2. Hoeveel eieren eten we met Pasen?
  3. Waarom gekleurde eieren?
  4. Wat wordt er gegeten met Pasen?
  5. Hoeveel eieren worden er per jaar gegeten?

Waarom Pasen en eieren?

We vieren met Pasen dat Jezus uit de dood is opgestaan en wat is nou een mooier symbool van nieuw leven dan een ei?" ... "Vroeger verstopten we eieren op de akkers, of beter gezegd: eieren werden begraven. Het idee daarachter was dat de akkers dan weer vruchtbaar zouden worden. Het was een soort van gebed".

Hoeveel eieren eten we met Pasen?

Maar ja, met Pasen eten we er al snel meer. Volgens een enquête onder vierhonderd Nederlanders in opdracht van leverancier Blije Kip blijkt dat het gemiddelde rond Pasen drie eieren is. Ruim 20 procent eet vier eieren, maar een klein deel van de Nederlanders (2 procent van de mannen) eet er wel acht.

Waarom gekleurde eieren?

Eieren verven Dit zou zijn ontstaan omdat het eten van eieren na de vastenperiode een mooi moment was, waarin extra werd genoten. Om dit moment nog mooier en feestelijker te maken, werden ook de eieren versierd en mooi gemaakt. Dan zouden de eieren immers nóg beter smaken!

Wat wordt er gegeten met Pasen?

Wat wordt er wereldwijd met Pasen nog meer gegeten? 'Behalve eieren, is lamsvlees zeer belangrijk. Het staat symbool voor Jezus Christus (het lam Gods) en symboliseert zowel opoffering als het begin van de lente. Brood en cake spelen ook een grote rol: ze symboliseren vruchtbaarheid en voorjaar.

Hoeveel eieren worden er per jaar gegeten?

Eierconsumptie in Nederland: 210 eieren per jaar Nederlanders eten gemiddeld 13 gram ei per dag, zo blijkt uit de voedselconsumptiepeiling. Dat komt in totaal op zo'n 210 eieren per jaar. Hierbij worden 'gegeten' eieren meegeteld, maar ook eieren die in recepten gebruikt worden.