Inhoudsopgave:

 1. Wat is een normaal Ontlastingspatroon bij sondevoeding?
 2. Wat verstaan we onder sondevoeding?
 3. Is sondevoeding goed voor je?
 4. Hoe lang geef je sondevoeding?
 5. Wat is kant en klare sondevoeding?
 6. Waarom krijg je sondevoeding?
 7. Waarom heb je sondevoeding nodig?
 8. Hoe lang mag sondevoeding buiten de koelkast?
 9. Wat is de meest voorkomende complicatie bij sondevoeding?
 10. Wat te doen bij diarree sondevoeding?
 11. Welke medicatie mag u via de sonde toedienen?
 12. Hoe krijg je sondevoeding?
 13. Hoe verzorg je een maagsonde?
 14. Waarom een neusmaagsonde?
 15. Waarom een Jejunumsonde?

Wat is een normaal Ontlastingspatroon bij sondevoeding?

Sondevoeding geeft weinig ontlasting dus u kunt een ander ontlastingspatroon verwachten dan u gewend was. Voor een goede stoelgang en om verstopping te voorkomen is het belangrijk dat u per dag minimaal twee liter vocht gebruikt. U kunt dit voor uzelf nagaan door de hoeveelheid vocht van één dag bij te houden.

Wat verstaan we onder sondevoeding?

Sondevoeding is een dunne, vloeibare voeding. Hierin zitten alle voedingsstoffen die u dagelijks nodig heeft. Denk daarbij aan koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en water. Er zijn verschillende soorten sondevoedingen.

Is sondevoeding goed voor je?

Het geven van sondevoeding kan voorkomen dat de cliënt ondervoed raakt en kan helpen de voedingstoestand te verbeteren. Een goede voedingstoestand is een voorwaade voor een goede lichamelijke conditie. aandoeningen aan de maag of darmen waarbij de voeding niet goed wordt opgenomen of verteerd.

Hoe lang geef je sondevoeding?

Hoe lang kan ik sondevoeding bewaren?
Verpakking / ToedieningswijzeHoudbaarheid / Aanhangtijd
Verpakking geopend maar niet aangeslotenmaximaal 24 uur in de koeling
Sondevoeding in containermaximaal 8 uur, voor kinderen 4 uur
Sondevoeding in poedervormmaximaal 4 uur
Zelf samengestelde voedingmaximaal 2 uur

Wat is kant en klare sondevoeding?

Vloeibare kant-en-klare sondevoeding wordt steriel geleverd [2]. Het heeft een uiterste houdbaarheidsdatum (UHD). ☞ Na opening wordt de voeding, in originele verpakking, afgesloten en gekoeld, maximaal 24 uur bewaard.

Waarom krijg je sondevoeding?

Een patiënt krijgt sondevoeding als hij door een aandoening of een behandeling niet voldoende kan of mag eten. Dit komt bijvoorbeeld voor bij: neurologische ziekten die het slikken verstoren. kanker.

Waarom heb je sondevoeding nodig?

Sondevoeding kan worden voorgeschreven als u niet voldoende kan of mag eten en drinken vanwege ziekte, behandeling of een operatie. Met normale voeding wordt de voedingsbehoefte dan niet gedekt. Daardoor ontstaat risico op ondervoeding.

Hoe lang mag sondevoeding buiten de koelkast?

Een geopend flesje kunt u maximaal 1 uur na openen buiten de koelkast, en 24 uur in de koelkast, bewaren. Nutricia sondevoeding kan op kamertemperatuur toegediend worden. Een geopende verpakking kunt u, bij gebruik van een toedieningssysteem, 24 uur op kamertemperatuur gebruiken.

Wat is de meest voorkomende complicatie bij sondevoeding?

oorzaken én oplossingen' Het gebruik van sondevoeding kan complicaties met zich meebrengen. Misselijkheid en diarree zijn de meest voorkomende complicaties. Daarna volgen ongemakken veroorzaakt door een verstopte sonde.

Wat te doen bij diarree sondevoeding?

Spuit de sonde na elke portie sondevoeding door met lauw kraanwater. Spuit tijdens continue voeding de sonde iedere 4 uur per dag door met 20 ml lauw kraanwater. Dient u medicijnen via de sonde toe? Spuit de sonde dan voor en na het toedienen van medicijnen door met 20 ml lauw kraanwater.

Welke medicatie mag u via de sonde toedienen?

Vloeibare vorm Het verdient aanbeveling om alleen medicijnen die in vloeibare vorm beschikbaar zijn toe te dienen via een sonde. Veel medicijnen zijn in vloeibare vorm voor enterale toepassing te verkrijgen.

Hoe krijg je sondevoeding?

Hoe krijg je sondevoeding Je krijgt de sondevoeding via een dun slangetje, die sonde heet. De sonde gaat door je neusgat via je keel en je slokdarm rechtstreeks naar je maag. De verpleegkundige legt je uit hoe je dat zelf kunt doen. Omdat het slangetje in je maag komt heet deze maagsonde.

Hoe verzorg je een maagsonde?

Spuit de sonde na elke portie sondevoeding door met lauw kraanwater. Spuit tijdens continue voeding de sonde iedere 4 uur per dag door met 20 ml lauw kraanwater. Dient u medicijnen via de sonde toe? Spuit de sonde dan voor en na het toedienen van medicijnen door met 20 ml lauw kraanwater.

Waarom een neusmaagsonde?

Een neusmaagsonde wordt geplaatst wanneer de patiënt niet of niet voldoende kan of wil eten via de mond.

Waarom een Jejunumsonde?

We plaatsen een neus-jejunumsonde als uw maag en twaalfvingerige darm geen sondevoeding verdragen. Een neus-maagsonde of een neus-duodenumsonde zijn dan niet mogelijk. Net zoals een neus-maagsonde en een neus-duodenumsonde is een neus-jejunumsonde tijdelijk.