Inhoudsopgave:

 1. Waar zijn kobalt mijnen?
 2. Hoeveel kobalt in telefoon?
 3. Is kobalt zeldzaam?
 4. Welke problemen levert de winning van kobalt op?
 5. Waar haalt Tesla zijn kobalt vandaan?
 6. Wat is kobalt kinderarbeid?
 7. Hoeveel kobalt zit er in een Tesla?
 8. Is kobalt giftig?
 9. Waar in Congo wordt kobalt ontgonnen?
 10. Waar haalt Tesla zijn lithium vandaan?
 11. Wat voor soort delfstof is kobalt?
 12. Hoeveel koper in elektrische auto?
 13. Wat is een Kobaltvergiftiging?

Waar zijn kobalt mijnen?

Volgens cijfers van de United States Geological Survey, een wetenschappelijk bureau van de Amerikaanse regering, komt meer dan de helft van al het gewonnen kobalt uit de Democratische Republiek Congo. Nog specifieker vindt bijna alle mijnbouw plaats in de Congolese provincie Lualaba, rondom de hoofdstad Kolwezi.

Hoeveel kobalt in telefoon?

Hoe gaat het met recyclen?
MateriaalFunctieGemiddeld aantal gram in smartphone
KoperBedrading15,12
KunststofBehuizing9,53
KobaltAccu5,38
WolfraamTrilmotor0,44

Is kobalt zeldzaam?

Het metaal is vergelijkbaar met ijzer en nikkel. ... Echter wordt kobalt vrij zeldzaam gevonden en wordt het vooral gemijnd als bijproduct van bijvoorbeeld ijzer. Slechts 0,001 procent van de aardkorst bevat kobalt.

Welke problemen levert de winning van kobalt op?

Door de energietransitie is er steeds meer vraag naar kobalt. De winning ervan gaat echter vaak gepaard met grootschalige en systematische mensenrechtenschendingen. Denk aan zeer onveilige werkomstandigheden, kinderarbeid en gedwongen huisuitzettingen bij de mijnen.

Waar haalt Tesla zijn kobalt vandaan?

Tesla heeft volgens bronnen van onder meer Bloomberg een overeenkomst met het Zwitserse Glencore gesloten voor de levering van mogelijk 6000 ton kobalt per jaar. Het mineraal wordt gewonnen in mijnen in Congo-Kinshasa en is een belangrijk accubestanddeel.

Wat is kobalt kinderarbeid?

Volgens de mensenrechtenorganisatie komt 20 procent van de kobalt uit Congo uit niet-industriële mijnen. Mensen die hier werken, gebruiken vaak geen beschermende kleding en maken weinig gebruik van apparatuur. Ook zijn er onder de mijnwerkers jonge kinderen.

Hoeveel kobalt zit er in een Tesla?

Het zou gaan om minder dan drie procent kobalt in de accu's van de Model 3. Kobalt komt voornamelijk uit het Afrikaanse land Congo-Kinshasa. Het land is verantwoordelijk voor ongeveer zestig procent van de totale wereldproductie van het metaal, dat met name wordt gewonnen als bijproduct van het smelten van koper.

Is kobalt giftig?

In poedervorm is kobalt brandbaar. Op een paar uitzonderingen na zijn kobaltverbindingen matig giftig. Kobalt-60 is een krachtige γ-straler en kan daardoor kankerverwekkend zijn. Kobaltchloride kan allergische reacties veroorzaken (kobaltallergie).

Waar in Congo wordt kobalt ontgonnen?

Zo is kobalt zeer problematisch omdat het vooral wordt gedolven in de Democratische Republiek Congo (DRC), een van de armste en corruptste landen ter wereld. Naar schatting komt twee derde van het wereldwijd verkochte kobalt uit Congo, voornamelijk uit de provincie Katanga.

Waar haalt Tesla zijn lithium vandaan?

Terug naar de vraag waar Elon Musk zijn lithium vandaan wil halen, want hij heeft echt gigantische hoeveelheden nodig. Hoewel lithium over de hele wereld gevonden wordt, liggen de grootste voorraden in de zoutvlaktes van het Andes hooggebergte op de grens van Argentinië, Chili en Bolivia.

Wat voor soort delfstof is kobalt?

Kobalt is een scheikundig element met symbool Co en atoomnummer 27. Het is een zilverkleurig overgangsmetaal.

Hoeveel koper in elektrische auto?

Tesla waarschuwt voor schaarste Elektrische auto's gebruiken twee keer zoveel koper dan auto's met een verbrandingsmotor. En ook smartphones en slimme apparaten voor thuis gebruiken steeds meer koper en nikkel. Ook andere gadgets met een kleinere batterij hebben de grondstoffen nodig.

Wat is een Kobaltvergiftiging?

Toxische bloedkobaltconcentraties kunnen gepaard gaan met hypothyreoïdie, polyneuropathie, aantasting van oog- en gehoorzenuwen en met cardiomyopathie. De behandeling bestaat uit verwijdering van de prothese.