Inhoudsopgave:

  1. Kan je alcohol drinken na bloeddonatie?
  2. Hoe werkt bloedplasma geven?
  3. Hoe lang niet sporten na bloed geven?
  4. Wat doet Sanquin met plasma?
  5. Hoe lang tussen plasma doneren?
  6. Wat is plasma glucose?

Kan je alcohol drinken na bloeddonatie?

We bieden je een glaasje water aan om te drinken voor de afname. Zo zorg je ervoor dat je vochtbalans ideaal is voor het geven van bloed, plasma of bloedplaatjes. Alcohol laat je beter achterwege voor en na de donatie.

Hoe werkt bloedplasma geven?

Met een prik in je arm wordt je bloed door een machine geleid en opgevangen in een steriel systeem dat na gebruik wordt weggegooid. Deze machine scheidt je bloed in cellen en plasma. Je plasma wordt opgevangen en bewaard. Je bloedcellen ontvang je via de machine weer terug in je lichaam.

Hoe lang niet sporten na bloed geven?

De rijpingsduur van een nieuwe rode bloedcel duurt namelijk ongeveer 6 weken. Voordat het zover is, is er een verminderd herstel- en prestatievermogen. Jouw training moet hierop dus tijdelijk worden aangepast. De dag dat je bloed geeft kun je het beste niet gaan trainen.

Wat doet Sanquin met plasma?

Het is minder belastend voor je lichaam dan een gewone bloeddonatie, omdat je de bloedcellen direct weer terugkrijgt. Je doneert alleen plasma, dat voornamelijk bestaat uit vocht en eiwitten. Je lichaam heeft het niveau van het vocht binnen enkele uren weer op peil, de eiwitten binnen enkele dagen.

Hoe lang tussen plasma doneren?

Plasma mag je vaker doneren dan bloed. Voor een goed herstel moet er tussen twee bloeddonaties minimaal 56 dagen zitten voor mannen en minimaal 122 dagen voor vrouwen. Voor vrouwen duurt het herstellen namelijk wat langer.

Wat is plasma glucose?

Plasma dient als vervoermiddel voor glucose, lipiden, hormonen, kooldioxide en zuurstof. Naast transport zorgt bloedplasma dat warmte (en koelte) binnen het menselijk lichaam kan verspreiden. Op die manier zorgt het bloed er dus voor dat het lichaam warm blijft of juist afkoelt.