Inhoudsopgave:

  1. Kan gamen goed voor je zijn?
  2. Hoe werken de hersenen tijdens gamen?
  3. Hoe slecht zijn beeldschermen voor je ogen?
  4. Waarom is urenlang gamen goed voor je kind?
  5. Wat doet een gameverslaving met je lichaam?
  6. Hoe krijgen je ogen steeds genoeg licht?
  7. Wat zijn positieve effecten aan gamen?

Kan gamen goed voor je zijn?

Een belangrijk voordeel van gamen is dat het plezier geeft en positieve emoties kan verhogen. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat het spelen van korte puzzel games (zoals Angry Birds en Bejeweled) de stemming kan verbeteren, ontspanning kan brengen en stress kan verlagen.

Hoe werken de hersenen tijdens gamen?

Spellen zoals Fortnite en Minecraft (schietspellen, actiespellen en open-wereld-spellen) dragen bij aan een beter geheugen, analytische vaardigheden, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Spellen waarin je samen moet werken, zoals World of Warcraft, zorgen voor betere sociale vaardigheden en meer sociaal gedrag.

Hoe slecht zijn beeldschermen voor je ogen?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat werken met de computer slecht voor onze ogen is. Toch leert de ervaring dat veel en langdurig naar een beeldscherm kijken klachten geeft. Computerogen beginnen vaak met vermoeide ogen als er lang achter een beeldscherm gezeten is. Daar kunnen andere klachten bijkomen.

Waarom is urenlang gamen goed voor je kind?

Samen gamen kan gevoelens van eenzaamheid tegengaan, ontdekte hij. Hij vroeg de jongeren ieder jaar hoe eenzaam ze zich voelden. "Bij de groep die vooral alleen videogames speelde, zagen we een stijgende eenzaamheid. Jongeren die vooral met anderen gameden, waren juist minder eenzaam."

Wat doet een gameverslaving met je lichaam?

Lichamelijke gevolgen gameverslaving Als je gameverslaafd bent krijg je vaak te maken met lichamelijke kenmerken van de verslaving. Denk bijvoorbeeld aan: door problematisch gamegedrag zorg je minder goed voor jezelf. Je slaat bijvoorbeeld maaltijden over, beweegt te weinig en krijgt onvoldoende nachtrust.

Hoe krijgen je ogen steeds genoeg licht?

Maar hoe werkt het oog zelf? Het oog vangt licht op uit de omgeving. Het licht komt het oog binnen via het hoornvlies (cornea). De bolle vorm van het hoornvlies helpt om het licht goed op het netvlies (retina) te projecteren dat zich achterin het oog bevindt.

Wat zijn positieve effecten aan gamen?

Succes wordt in een game vaker beloond dan in het echte leven. Sommige games speelt men met of tegen anderen, waardoor sociale vaardigheden geoefend worden. Games kunnen helpen om keuzes te leren maken. Dat versterkt het gevoel van vrijheid van handelen en van controle over wat er tijdens het spel gebeurt.