Inhoudsopgave:

  1. Hoeveel rendement op obligaties?
  2. Wat bepaald het rendement van een obligatie?
  3. Hoe betrouwbaar zijn obligaties?
  4. Hoe vaak kun je een obligatie verkopen?
  5. Hoe kan je obligaties kopen?
  6. Wat bepaalt de waarde van een obligatie?
  7. Wat is een callable Redeemable obligatie?
  8. Kan je een obligatie altijd verkopen?
  9. Kan de koers van een obligatie dalen of stijgen?
  10. Wat beïnvloedt de prijs van een obligatie?

Hoeveel rendement op obligaties?

Kijk je naar de afgelopen dertig jaar, dan is de de gemengde portefeuille de beste belegging met een gemiddelde rendement van 7,5 procent per jaar. Aandelen leverden over dezelfde periode gemiddeld 7,2 procent per jaar op en obligaties 6,2 procent.

Wat bepaald het rendement van een obligatie?

Het koersrendement wordt bepaald door een stijging (of daling) in de koers van een obligatie. Verkoopt u de obligatie duurder dan waarvoor u deze kocht, dan maakt u winst. De koers van een obligatie kan stijgen of dalen door verschillende factoren.

Hoe betrouwbaar zijn obligaties?

Obligaties als veilige belegging Gemiddeld leveren obligaties een rendement op van zo'n 5%. ... Hoe groter het risico, des te hoger is vaak het rendement. Als we kijken naar deze mogelijke uitgevers (emittent) van obligaties, dan zijn de meest veilige obligaties die van de overheid. Deze noemen we ook wel staatsobligaties.

Hoe vaak kun je een obligatie verkopen?

Het staat je altijd vrij om een obligatie te verkopen voor de eindvervaldag. Let wel, de waarde van een obligatie is afhankelijk van haar koers op het moment, die wordt bepaald door vraag en aanbod. Een ROI van honderd procent is met andere woorden niet gegarandeerd.

Hoe kan je obligaties kopen?

Waar kan ik als particulier een staatsobligatie kopen? Particulieren en beleggers kunnen via hun bank, beleggingsadviseur of broker staatsleningen aankopen. De staatsleningen worden verhandeld op de beurs van Euronext Amsterdam. Staatsobligaties kunnen ook onderdeel uitmaken van een beleggingsfonds.

Wat bepaalt de waarde van een obligatie?

Algemeen kunnen we stellen dat de rente de belangrijkste factor is in de koersbewegingen van obligaties. Daalt de rente, dan stijgt de prijs van een obligatie; Stijgt de rente, dan daalt de prijs van een obligatie.

Wat is een callable Redeemable obligatie?

Een callable obligatie wordt ook wel een vervroegd aflosbare obligatie, redeemable obligatie of een opvraagbare obligatie genoemd. Een obligatie als deze stelt de uitgever van de callable obligatie in staat om de obligatie terug te kopen vóór de vervaldag.

Kan je een obligatie altijd verkopen?

Wanneer obligaties beursgenoteerd zijn, is het mogelijk om op ieder gewenst moment en zonder opzegtermijn of boete geld 'op te nemen' door verkoop van obligaties. ... De beurskoers van een obligatie wordt uitgedrukt in procenten van de aflossingswaarde. Deze aflossingswaarde wordt ook wel de nominale waarde genoemd.

Kan de koers van een obligatie dalen of stijgen?

Bij een stijgende marktrente daalt de koers van een obligatie. ... Als de marktrente daalt, dan kan de koers van de obligatie stijgen naar bijvoorbeeld 101% en bedraagt de marktwaarde € 1 010. Voor beleggers is die obligatie dan interessant omdat de couponinterest hoger zal liggen dan de marktrente.

Wat beïnvloedt de prijs van een obligatie?

In de regel stijgt de waarde van obligaties wanneer de algemene rentevoet daalt en omgekeerd. Ten derde beïnvloed ook potentieel gevaar de prijs. Wanneer aandeelhouders denken dat er een toenemend gevaar voor hun belegging bestaat, kan de prijs dalen. Naarmate het risico toeneemt, willen beleggers meer compensatie.