Inhoudsopgave:

  1. Wat doet fentanyl drugs?
  2. Is fentanyl hetzelfde als morfine?
  3. Wat zijn de afkickverschijnselen van fentanyl?
  4. Hoe plak ik een Fentanylpleister?
  5. Wat is sterker fentanyl of morfine?
  6. Welke dosis fentanyl?
  7. Wat is sterker morfine of heroine?
  8. Hoeveel fentanyl?
  9. Hoe lang werken medicinale pleisters door nadat je ze van de huid hebt verwijderd?

Wat doet fentanyl drugs?

Fentanyl heeft, naast de sterke pijnstillende effecten, ook een krachtige verdovende en euforische werking, een 'high'. Niet zo gek als je bedenkt dat fentanyl het synthetische neefje is van heroïne: de twee stoffen lijken zowel qua chemische structuur als qua effecten sterk op elkaar.

Is fentanyl hetzelfde als morfine?

Fentanyl is een morfinomimeticum, een stof met een werking analoog aan die van morfine. Het werkt echter vele malen sterker dan morfine (op gewichtsbasis ca. 80 maal).

Wat zijn de afkickverschijnselen van fentanyl?

Neem contact op met uw arts als u last krijgt van een van de volgende ontwenningsverschijnselen: onrust, diarree, braken, misselijkheid, verlies van eetlust, niezen, koorts, zweten, slapeloosheid, depressie en angst.

Hoe plak ik een Fentanylpleister?

De meest geschikte plaatsen om de pleister te plakken zijn op de borst direct onder de sleutelbeenderen, de bovenarmen, de overgangsplaats van rug naar bil of de bovenbenen. Knip eventuele haartjes op de huid weg; niet scheren.

Wat is sterker fentanyl of morfine?

In de Verenigde Staten is fentanyl al jaren de meest dodelijke drug, jaarlijks sterven er tienduizenden mensen aan een overdosis ervan. Niet gek, want het is zo'n honderd keer sterker dan morfine.

Welke dosis fentanyl?

Volwassenen en kinderen > 16 jaar: Begindosering bij nog niet met opioïden behandelde patiënten: 12 microg/uur elke 48–72 uur. Doseringstitratie vindt in de regel plaats met stappen van 12 of 25 microg/uur fentanyl, rekeninghoudend met de behoefte aan analgesie.

Wat is sterker morfine of heroine?

Heroïne is minder polair en kan zo gemakkelijker in de hersenen komen. Daardoor is de werking sneller en krachtiger dan van morfine.

Hoeveel fentanyl?

Volwassenen en kinderen > 16 jaar: Begindosering bij nog niet met opioïden behandelde patiënten: 12 microg/uur elke 48–72 uur. Doseringstitratie vindt in de regel plaats met stappen van 12 of 25 microg/uur fentanyl, rekeninghoudend met de behoefte aan analgesie.

Hoe lang werken medicinale pleisters door nadat je ze van de huid hebt verwijderd?

Meestal is dit na 72 uur (3 dagen), bij sommige patiënten na 48 uur (2 dagen). Meestal laat de pleister niet vanzelf los. Als er na het verwijderen van de transdermale pleister plakresten achterblijven op de huid, kunnen deze met ruim water en zeep worden verwijderd.