Inhoudsopgave:

  1. Wat doet kerncentrale Petten?
  2. Wat zit er in Petten?
  3. Wat is een kernreactor ziekenhuis?
  4. Hoeveel kost een kernreactor?
  5. Hoe worden isotopen gemaakt?
  6. Wat is medisch isotopen?
  7. Hoe maak je isotopen?
  8. Wat is in een kerncentrale?
  9. Waar komen isotopen vandaan?

Wat doet kerncentrale Petten?

30.000 patiënten per dag Onze reactor in petten is verantwoordelijk voor de levering van 35% van alle medische isotopen wereldwijd en voor maar liefst 65% in Europa. Hiermee is onze reactor in Petten de grootste producent en leverancier van isotopen ter wereld.

Wat zit er in Petten?

Het reactorcentrum in Petten is een nucleaire faciliteit nabij Petten (Noord-Holland) die onder meer een kleine kernreactor huisvest voor de productie van radionucliden (radio-isotopen) voor medisch gebruik.

Wat is een kernreactor ziekenhuis?

In een onderzoeksreactor wordt met de kernreactor straling opgewekt. Met die straling kan onderzoek worden gedaan naar materialen. Ook worden er radioactieve stoffen gemaakt voor medisch onderzoek en voor de genezing van kanker. Die stoffen heten medische isotopen.

Hoeveel kost een kernreactor?

Een nieuwe kerncentrale kost tegenwoordig gemiddeld 10 miljard euro. Verder gaat er veel tijd, doorgaans zeker tien jaar, overheen. Zo bedragen de bouwkosten van Engeland's nieuwe kerncentrale bij Hinkley Point, de eerste sinds 1995, al bijna 23 miljard euro.

Hoe worden isotopen gemaakt?

De kern van een atoom bestaat uit neutronen en protonen. Als de kern gesplitst wordt en de neutronen en protonen afzonderlijk in aanraking komen met een grondstof wordt deze radioactief en ontstaat er een isotoop.

Wat is medisch isotopen?

Medische isotopen, ofwel radionucliden, zijn radioactieve stoffen die worden toegepast in nucleaire medicijnen. Nucleair geneeskundigen gebruiken ze voor diagnose en behandeling van verschillende soorten ziektebeelden, waaronder kanker.

Hoe maak je isotopen?

Isotopen maken in een reactor Door het splijten van uranium-atomen wordt een wolk van neutronen opgewekt. Door deze neutronen te laten botsen op een 'target', kan deze radioactief worden. Er ontstaan dan isotopen: kunstmatige stoffen met radioactieve eigenschappen die we kunnen benutten in de geneeskunde.

Wat is in een kerncentrale?

Een kerncentrale is een elektriciteitscentrale die elektriciteit opwekt met de energie die vrijkomt bij kernsplijting. Net zoals bij andere soorten elektriciteitscentrales wordt met deze splijtingswarmte stoom opgewekt die een turbine aandrijft.

Waar komen isotopen vandaan?

Elk materiaal bestaat uit elementen als koolstof, zuurstof en waterstof. De atoomkern van die elementen bestaat uit protonen en neutronen. Een element heeft altijd hetzelfde aantal protonen, maar het aantal neutronen kan verschillen en dat bepaalt om welke variant (isotoop) van het element het gaat.