Inhoudsopgave:

  1. Wie aanwezig bij Dodenherdenking 2020?
  2. Wie zijn er bij de dodenherdenking?
  3. Wie spreekt er 4 mei op de Dam?
  4. Wie stonden er op de Dam ?
  5. Hoe lang duurt de dodenherdenking op tv?
  6. Wie waren er op de Dam?
  7. Wie spreken er op de Dam?
  8. Wie staan er op de Dam 4 mei?

Wie aanwezig bij Dodenherdenking 2020?

Koning en koningin Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander hield tijdens de herdenking een toespraak. Dat gebeurde in aanwezigheid van minister-president Rutte, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité.

Wie zijn er bij de dodenherdenking?

Op 4 mei herdenkt Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In alle gemeenten in Nederland zijn herdenkingen bij een plaatselijk oorlogsmonument.

Wie spreekt er 4 mei op de Dam?

dodenherdenkingAndré van Duin (74) spreekt vanavond op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking. Zelf was hij ook verbaasd dat hij werd gevraagd. In het gebombardeerde Rotterdam was de oorlog bij hem thuis geen thema.

Wie stonden er op de Dam ?

Toespraak. Jaarlijks nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een spreker uit om bij het Nationaal Monument op de Dam een toespraak te houden om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Dit jaar is dat André van Duin.

Hoe lang duurt de dodenherdenking op tv?

Net als de zenders van de publieke omroep schakelen ook de vier zenders van Talpa (SBS6, Net5, Veronica en SBS9) rond de klok van acht uur naar de Dam in Amsterdam. De kranslegging en de twee minuten stilte zullen dus ook bij de Talpa-zenders live te volgen zijn.

Wie waren er op de Dam?

Ongeveer 20.000 mensen waren aanwezig bij de Herdenking op de Dam. Onder hen waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zij legden de eerste krans bij het monument op de Dam. Om 20.00 uur volgden de twee minuten stilte, en het traditionele gedicht van een scholier, ditmaal Sterre Wolthers (16) uit Haren.

Wie spreken er op de Dam?

Vanaf 19.50 uur is de plechtigheid op de Dam. Aan het begin van de herdenking op de Dam leggen de koning en koningin een krans. Daarna volgen de Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Op de Dam houdt de 19-jarige Amara van der Elst een spoken word-voordracht, hierna geeft André van Duin zijn toespraak.

Wie staan er op de Dam 4 mei?

Dit zijn de hoofdrolspelers: koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de 16-jarige Eva Pronk die een gedicht voorleest en trompettist John Bessems, die voor de twee minuten stilte van 20.00 uur ...