Inhoudsopgave:

  1. Hoe heten stoofperen?
  2. Welk seizoen peren?
  3. Hoe snoei ik een Gieser Wildeman?
  4. Wat voor soorten stoofperen zijn er?
  5. Hoe en wanneer een perenboom snoeien?

Hoe heten stoofperen?

St (Sint) Remy De St. Remy is een stevige, bolle stoofpeer. Het is een mooi houdbaar exemplaar met stevig vruchtvlees. Een veel verkochte peer, maar deze peer heeft absoluut wat suiker nodig voor de uitgesproken smaak van stoofpeertjes.

Welk seizoen peren?

Het perenseizoen start gewoonlijk in september. Al begint het seizoen soms vroeger, dan kunnen de fruitplukkers in augustus al aan de slag. De smaak en kwaliteit van onze peren hangt sterk af van de weersomstandigheden in de lente en zomer.

Hoe snoei ik een Gieser Wildeman?

Perenbomen zijn pas laat vruchtbaar, het kan wel 6 tot 8 jaar duren voordat de eerste peren geoogst kunnen worden. Snoeien gebeurt tussen begin december en eind februari, wanneer de groei stil staat, en wanneer het niet harder vriest dan -5 graden Celsius.

Wat voor soorten stoofperen zijn er?

Tegenwoordig is er van die soortenrijkdom echter nog maar bar weinig over. In de handel zijn er eigenlijk nog maar vier stoofperensoorten die commercieel geteeld worden: Gieser Wildeman: wellicht de beste stoofpeer, van oorsprong Nederlands en tegenwoordig ook het meest geteelde ras in Nederland.

Hoe en wanneer een perenboom snoeien?

Perenboom snoeien
  1. Zo halverwege de winter moet je de hoofdstam inkorten. Kort de gevormde takken in op twintig centimeter en doe dit ook met de hoofdstam. Dit moet je elk jaar doen.
  2. Na de wintersnoei ontstaat waterlot die je in de zomer dient te verwijderen.
  3. Dun in de zomer uit op twee vruchten per rozet.