Inhoudsopgave:

  1. Waar zit de Poortwachtersklier?
  2. Hoeveel schildwachtklieren heb je?
  3. Hoeveel lymfeklieren heb je in je lichaam?
  4. Wat houdt de schildwachtklierprocedure in?
  5. Wat is de Poortwachterklier?

Waar zit de Poortwachtersklier?

De schildwachtklier Een andere naam voor deze klier is de poortwachtersklier of sentinel node. De schildwachtklier zit niet bij iedereen op dezelfde plek. Dat komt omdat de plaats van de tumor in de borst bepaalt welke klier als eerste het lymfevocht van de tumor opvangt. De schildwachtklier zit meestal in de oksel.

Hoeveel schildwachtklieren heb je?

Meestal blijken er 1 of 2 lymfeklieren schildwachtklier te zijn. Tijdens de operatie aan de borst spoort de arts de schildwachtklieren op met een apparaatje dat radioactiviteit kan meten. Soms spuit de arts ook nog blauwe inkt in de buurt van tumor.

Hoeveel lymfeklieren heb je in je lichaam?

Lymfeklieren en lymfevaten bevinden zich op vele plaatsen in uw lichaam. In uw oksel zitten ongeveer 10 tot 20 lymfeklieren. Kankercellen kunnen losraken van de tumor en zich via de lymfebanen door het lichaam verspreiden. Dit noemen we uitzaaiingen.

Wat houdt de schildwachtklierprocedure in?

Een schildwachtklier operatie is een onderzoek om te kijken of er kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren. Met de schildwachtklierprocedure maakt de arts de schildwachtklier zichtbaar en verwijdert deze.

Wat is de Poortwachterklier?

Kankercellen kunnen losraken van de tumor en zich via de lymfebanen door het lichaam verspreiden. Dit noemen we uitzaaiingen. De schildwachtklier is de eerste lymfeklier waarin kankercellen vanaf de tumor terecht kunnen komen. We noemen de schildwachtklier ook wel poortwachterklier of sentinel node.