Inhoudsopgave:

 1. Wie heeft kaasfondue bedacht?
 2. Welke vloeistof voor fondue?
 3. Waar fondue je in?
 4. Wat kun je fonduen in olie?
 5. Hoe lang duurt het voordat fonduepan warm is?
 6. Waarmee vul je een fonduebrander?
 7. Wat moet er in brander kaasfondue?
 8. Wat doe je in de fondue?
 9. Hoe lang moet vlees in de fondue?
 10. Hoe gebruik je een fonduepan?
 11. Welke fondueset?
 12. Kun je kaasfondue in een gewone fonduepan?
 13. Hoe warm is fondue?
 14. Wat gaat er in een kaasfondue brander?
 15. Waarmee kaasfondue warm houden?

Wie heeft kaasfondue bedacht?

Hoewel de Kaasfondue als Zwitserse uitvinding in de boeken staat is de naam afkomstig van het Franse Fondre hetgeen Smelten betekend. Het eerste bekende recept stamt uit 1768. Het huidige gezellige potje (kaas)fondue is ontstaan in de jaren '60 van de 20ste eeuw .

Welke vloeistof voor fondue?

Brandpasta - brandgel is ideaal geschikt voor het warm houden van de fondue. De brandpasta zitten in bakjes die in de fonduebrander kunnen. Maar we bieden ook brandgel aan in voordelige liter flessen. De brandgel of brandpasta is een van de veiligste manieren om uw fondue te verwarmen.

Waar fondue je in?

Voor vleesfonduen gebruik je een olie die bestand is tegen hoge temperaturen. Kies bijvoorbeeld voor zonnebloemolie of arachideolie. Je kunt de fonduepan ook met bouillon vullen in plaats van olie. Vul de pan voor ongeveer driekwart met olie of bouillon.

Wat kun je fonduen in olie?

Bij een vleesfondue gebruik je olie in de pan. Het liefst één die neutraal van smaak is en tot hoge temperaturen mag worden verhit. Gebruik bijvoorbeeld zonnebloem-, druivenpit- of arachideolie. Zoals de naam al zegt, draait alles om vlees bij deze vorm van fonduen.

Hoe lang duurt het voordat fonduepan warm is?

Verschillende soorten fonduepannen Tegenwoordig werkt het gros van deze pannen voor de fondue op elektriciteit. Steek de stekker in het stopcontact en wacht enkele minuten, totdat de pan goed warm is. Het voordeel van deze fonduepannen is dat je ze in de vaatwasser schoon kunt maken.

Waarmee vul je een fonduebrander?

De brander bestaat uit een houder en deksel, bakje voor brandgel en dover. Plaats het bakje in de houder en zet de deksel vast. Vul het bakje tot de helft met brandgel, giet direct over het gaasje heen. Zet de fonduebrander in je fondueonderstel en steek aan.

Wat moet er in brander kaasfondue?

Als brandstof mag je uitsluitend methylalcohol nemen. Dat is bekend onder de naam spiritus of methanol. Vul de brander niet tot de rand. De vloeistof kan door uitzetting bij het branden over de rand lopen en een tafelbrandje is niet leuk.

Wat doe je in de fondue?

Hierbij prik je stukjes mager vlees aan een vorkje dat je vervolgens in een speciale pan met olie gaart. Gebruik olie die neutraal van smaak is en tot hoge temperaturen verhit mag worden, zoals zonnebloem-, druivenpit- of arachideolie.

Hoe lang moet vlees in de fondue?

Bak het vlees niet te lang: rund is à point op een halve minuut en bien cuit op een dikke minuut. Reken voor lam en varken op een minuutje. Voor kip op twee minuten. Leg een geschilde aardappel in de fonduepan om oliegeurtjes te beperken.

Hoe gebruik je een fonduepan?

Doe niet te veel tegelijk in de pan. Zo voorkom je dat de inhoud over de rand bruist. Houd de fonduepan aan de buitenkant schoon, zodat de vlam niet via de kaas in de pan kan slaan. De onderdelen van de set worden tijdens gebruik zeer warm.

Welke fondueset?

Rvs fonduesets worden snel warm en zijn vooral geschikt voor vleesfondue of Chinese fondue. Rvs is namelijk erg geschikt voor hoge temperaturen en geleidt de warmte goed. Indien een RVS fonduepan een stevige antiaanbaklaag heeft, kan 'ie ook voor kaas- of chocolade fondue gebruikt worden.

Kun je kaasfondue in een gewone fonduepan?

Sommige fondue-pannen zijn geschikt om op het fornuis te plaatsen. ... Het beste is om de kaas in een gewone pan te verwarmen en over te gieten in de fonduepan zodra de kaas gesmolten is. Een rechaud (het onderstel) dient om de kaas warm te houden, en niet om de kaas te laten smelten.

Hoe warm is fondue?

Verwarm op 180 graden. Te heet doet het vlees verbranden. Niet heet genoeg maakt het vlees slap. Dep het vlees droog voor u het serveert, prikt en in de olie laat zakken.

Wat gaat er in een kaasfondue brander?

De brander mag je nooit aan tafel bijvullen. Dit doe je het beste buiten. Als brandstof mag je uitsluitend methylalcohol nemen. Dat is bekend onder de naam spiritus of methanol.

Waarmee kaasfondue warm houden?

Serveer je kaasfondue in een caquelon en houdt deze warm op een rechaud of gasbrander. Vaak is 1 theelichtje niet voldoende om een hele pan warm te houden en dan is je kaasfondue al snel niet lekker meer. Dus houdt het goed warm.