Inhoudsopgave:

  1. Welk jaar was de Noordzee bevroren?
  2. Wat was de koudste winter?
  3. Is de zee bevroren?
  4. Kan een meer bevriezen?
  5. Hoe wordt de komende winter?

Welk jaar was de Noordzee bevroren?

De winter van 1963 was de allerstrengste van de twintigste eeuw. De Noordzee lag vol ijs, auto's reden over het IJsselmeer en bij -20°C werd de koudste Elfstedentocht ooit gereden.

Wat was de koudste winter?

Op basis van het koudegetal is de winter van 1947 de koudste winter. Deze winter heeft deze eerste plaats te danken aan een recordaantal van 46 ijsdagen. De winter van 1963 had in totaal 42 ijsdagen met een temperatuur het hele etmaal onder nul.

Is de zee bevroren?

Dus nee, de zee is niet aan het bevriezen. Dat kan weliswaar, maar dan moet het wekenlang zeer streng vriezen. ,,De hompen ijs langs de kust bestaan voornamelijk uit bevroren sneeuw'', vertelt Snoek. ,,Bij laag water blijft er in putjes op het strand altijd wat zeewater achter.

Kan een meer bevriezen?

Terwijl zoet water bij 0°C in ijs wordt omgezet, bevriest zeewater met een zout- gehalte als dat van de Noordzee (ongeveer 35 gram zout per liter water) pas bij een watertemperatuur van -1,8 tot -2°C. ... Eens de bevriestemperatuur bereikt, zal het ondiepe strandwater sneller bevriezen dan het diepere water meer zeewaarts.

Hoe wordt de komende winter?

Nu de zomer echt voorbij is, en in de bergen zelfs de eerste sneeuw al gevallen is, hebben de eerste wetenschappers zich gewaagd aan een voorspelling voor komende winter. Als zij gelijk krijgen, dan staat ons een echte strenge winter 2022 te wacht. Misschien wel de koudste winter in 100 jaar!