Inhoudsopgave:

  1. Hoe kan je van PTSS afkomen?
  2. Hoe lang last van PTSS?
  3. Kun je van trauma afkomen?
  4. Heb ik een posttraumatische stressstoornis?
  5. Kun je volledig herstellen van PTSS?

Hoe kan je van PTSS afkomen?

De behandeling van PTSS bestaat meestal uit psychotherapie. Dit zijn gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut. Er zijn verschillende vormen van therapie die goed kunnen helpen. De klachten kunnen daardoor verminderen of helemaal over gaan.

Hoe lang last van PTSS?

Een PTSS gaat bijna nooit vanzelf over. Er is vrijwel altijd een behandeling nodig om van de klachten af te komen. Meer dan de helft van mensen met een PTSS heeft zonder behandeling na vijf jaar nog steeds ernstige klachten.

Kun je van trauma afkomen?

Zo'n traumatische ervaring kan je leven helemaal ontregelen. Het kost tijd om van zo'n gebeurtenis te herstellen. Je verwerkt de gebeurtenis langzaam en pakt de draad van het dagelijks leven weer op. Hoe lang zo'n verwerking duurt, is voor iedereen verschillend.

Heb ik een posttraumatische stressstoornis?

Wanneer je een PTSS hebt kun je last hebben van onderstaande symptomen: Nare herinneringen aan het trauma komen ongewild naar boven. Je hebt geregeld nachtmerries over het trauma. Het kan voelen alsof de traumatische gebeurtenis weer gebeurt, alsof je er midden in zit.

Kun je volledig herstellen van PTSS?

Is PTSS te genezen? Ja, er zijn verschillende behandelwijzen voor PTSS. Bijvoorbeeld stapsgewijs en onder begeleiding de schokkende gebeurtenis onder ogen zien. En door gesprekken over de traumatische ervaring te voeren slijt het gevoel wat die ervaring nog oproept.