Inhoudsopgave:

 1. Hoeveel statiegeld op petfles?
 2. Waarom statiegeld op petflessen?
 3. Waarom geen statiegeld op Sapflessen?
 4. Hoeveel statiegeld zit er op blikjes?
 5. Hoeveel statiegeld zit er op kleine plastic flesjes?
 6. Hoe werkt statiegeld op flesjes?
 7. Welke winkel accepteert alle flessen?
 8. Hoeveel statiegeld zit er op een klein flesje water?
 9. Wat is het minimale bedrag aan statiegeld per blikje?
 10. Kun je alle plastic flesjes inleveren?
 11. Welke kleine flesjes hebben statiegeld?
 12. Is statiegeld goed?
 13. Is statiegeld verplicht?
 14. Wat gebeurt er met statiegeld?

Hoeveel statiegeld op petfles?

Op verandert het statiegeldsysteem. Vanaf dat moment wordt er ook statiegeld geheven op kleine plastic flessen van frisdranken en waters. Voor een kleine petfles krijgt de consument 15 cent, voor een grote 25 cent statiegeld.

Waarom statiegeld op petflessen?

Statiegeld verlaagt de schoonmaakkosten van het opruimen van zwerfafval en het leegmaken van openbare afvalbakken. Minder lege verpakkingen die opgeruimd of opgehaald moeten worden door de gemeentediensten leidt tot een directe besparing voor de lokale belastingbetaler.

Waarom geen statiegeld op Sapflessen?

Dat heeft te maken met de bederfelijkheid van de producten en het benodigde recyclingproces. Als je de flesjes inlevert, krijg je 15 cent terug. Belangrijk om weten is dat de komende maanden ook de oude flesjes, zonder statiegeld dus, nog verkocht worden.

Hoeveel statiegeld zit er op blikjes?

Per blikje wordt straks 15 eurocent statiegeld gerekend. Net als voor kleine plastic flesjes. Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen in plaats van dat deze in ons milieu belanden.

Hoeveel statiegeld zit er op kleine plastic flesjes?

Sinds vandaag zijn ook je kleine lege plastic flesjes geld waard. Na ruim twintig jaar soebatten wordt nu op alle flesjes met het nieuwe statiegeldlogo 15 cent statiegeld geheven, die je bij inlevering weer terugkrijgt. Voor flessen groter dan 1 liter blijft het 25 cent. Acht vragen over de invoering ervan.

Hoe werkt statiegeld op flesjes?

Het principe van statiegeld is eenvoudig: in de prijs van een plastic fles of blikje zit bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.

Welke winkel accepteert alle flessen?

Kan ik bij Albert Heijn alle lege statiegeldflessen inleveren? Ja, de meeste lege flessen en bierkratten kan je bij jouw AH-winkel of bij de bezorger van je online boodschappen inleveren. Bij de flesinname in de winkel krijg je een bon die je bij de kassa weer kan laten scannen om je geld terug te krijgen.

Hoeveel statiegeld zit er op een klein flesje water?

Vanaf betaal je 0,15 cent statiegeld per PET-fles met een inhoud tot 1 liter. Dit zijn alleen de plastic flesjes voor frisdrank en water. Er komt nog geen statiegeld op flesjes voor smoothies, sap of zuiveldranken, maar wij blijven ons ervoor inzetten dat dit er ook komt.

Wat is het minimale bedrag aan statiegeld per blikje?

Dat schreef staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het statiegeldbedrag per blikje wordt minimaal 15 cent. De maatregel gaat in op 31 december 2022. Het kabinet komt ermee omdat er nog steeds te veel blik als zwerfafval in het milieu belandt.

Kun je alle plastic flesjes inleveren?

Vanaf kunt u alle plastic flessen inleveren bij: supermarkten (groter dan 200 m2); grote tankstations langs de weg.

Welke kleine flesjes hebben statiegeld?

Op is statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Voor ieder flesje met een inhoud van minder dan een liter wordt 15 cent statiegeld gerekend. Supermarkten, winkels op stations, tankstations langs de weg moeten de lege flesjes innemen.

Is statiegeld goed?

Inzameling met statiegeld leidt tot hoogwaardige recycling. Hierdoor sparen we, per kg ingezamelde flessen, ongeveer 80 procent van de energie-inhoud van de flessen uit. Dat is bijna vijf keer zoveel als de energie die wordt teruggewonnen bij verbranding van de flessen in een afvalverbrandingsinstallatie.

Is statiegeld verplicht?

Vanaf zullen alle kleine plastic PET-flessen voor frisdranken en waters vallen onder één gezamenlijk statiegeldsysteem. De grote PET-flessen behouden statiegeld en vallen ook onder dit nieuwe wettelijk verplichte systeem.

Wat gebeurt er met statiegeld?

Deze flessen gaan naar de fabriek. Van de scherven van de glazen flessen en het plastic van de plastic flessen maken ze weer nieuwe flessen. Daarom kost het hervullen van verpakkingen die terug zijn gebracht bijna geen nieuw materiaal. Dit is goed voor het milieu.