Inhoudsopgave:

  1. Hoe test ik zelf goud?
  2. Hoe bereken je karaat goud?
  3. Hoe heet nep goud?
  4. Kan goud oxideren?
  5. Hoe herken je verguld goud?

Hoe test ik zelf goud?

Kras met een gouden voorwerp of sieraad een streepje op het bord. Wanneer dit streepje zwart wordt, dan is de conclusie dat u met namaak goud te doen heeft. Wanneer dit streepje goudkleurig is/wordt, dan heeft u echt goud voor u liggen. Let er bij deze test wel op dat u het gouden voorwerp kunt beschadigen.

Hoe bereken je karaat goud?

Eén karaat is 1/24e deel zuiver goud. Een sieraad van 24 karaat goud bestaat dus helemaal uit goud, terwijl een sieraad van 14 karaat goud voor 58.5% uit goud bestaat (14/24 = 0.585). Bij 18 karaat bestaat een sieraad voor 75% uit goud (18/24 = 0.750). De rest wordt aangevuld met koper en/of zilver.

Hoe heet nep goud?

Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd.

Kan goud oxideren?

Goud is een edelmetaal Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen.

Hoe herken je verguld goud?

Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud.