Inhoudsopgave:

  1. Waarom f35?
  2. Hoeveel f35 heeft Nederland besteld?
  3. Waar wordt de F 35 gemaakt?
  4. Waar dient een straaljager voor?
  5. Hoe heten de nieuwe straaljagers?

Waarom f35?

Betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven was een belangrijke reden voor de Nederlandse deelname aan het F-35-programma. Nederland wilde zoveel mogelijk opdrachten voor de Nederlandse industrie verwerven, en daarmee werkgelegenheid creëren.

Hoeveel f35 heeft Nederland besteld?

In totaal heeft Nederland 46 exemplaren van de F-35 Lightning II - zoals het toestel voluit heet - besteld bij een Italiaanse fabriek. De aankomst van de eerste F-35 is het startpunt van de opbouw van het eerste zogeheten F-35-squadron van Nederland. De Koninklijke Luchtmacht nam de F- in gebruik.

Waar wordt de F 35 gemaakt?

De F-35's die naar Nederland komen, worden in Italië gebouwd. Dat gebeurt in de fabriek in Cameri. De Italianen bouwen tientallen toestellen die naar Nederland (vliegbases Leeuwarden en Volkel) komen. In het Amerikaanse Fort Worth - bij de Lockheed Martin-fabriek - wordt ook een aantal gebouwd.

Waar dient een straaljager voor?

Ze zijn gemaakt om doelen te vernietigen en mensen te doden. Ze horen bij het leger van het land. In oorlogstijd vechten verschillende landen met straaljagers. Vroeger beschoten de jagers elkaar met machinegeweren, later met kanonnen.

Hoe heten de nieuwe straaljagers?

F-35's vliegen weer De 1e F-35 heeft vanochtend weer het luchtruim gekozen vanaf Vliegbasis Leeuwarden.