Inhoudsopgave:

  1. Hoe lang geleden is de maan ontstaan?
  2. Waaruit bestaat de kern van de maan?
  3. Hoe is de maan ontstaan wikikids?
  4. Wat is de samenstelling van de maan?
  5. Hoe oud zijn de zon en de maan?
  6. Hoe oud is de zon?

Hoe lang geleden is de maan ontstaan?

Maar hoe is de maan eigenlijk ontstaan? De laatste wetenschappelijke inzichten vertellen een bijzonder verhaal. 4,4 miljard jaar geleden – ongeveer 150 miljoen jaar na de vorming van het zonnestelsel – botste een planeet ter grootte van Mars op de jonge aarde.

Waaruit bestaat de kern van de maan?

De Maan bestaat net zoals de Aarde uit allerlei stoffen zoals zand en steen. Hij is niet zo groot, maar 3475 kilometer. De donkere vlekken noemen we Mare (zeeën).

Hoe is de maan ontstaan wikikids?

Volgens deze theorie botste de aarde 4,51 miljard jaar geleden met Theia; een planeet die zo groot was als Mars. ... Hierdoor bevestigen ze de theorie dat de maan is ontstaan uit een botsing tussen de aarde en een ander hemellichaam.

Wat is de samenstelling van de maan?

De maan is mogelijk gemaakt van magma. Dat stelt een nieuwe theorie over het ontstaan van onze kosmische kompaan. De heersende hypothese over de geboorte van de maan is dat een object even groot als Mars, Theia genaamd, op de aarde botste. Daarbij kwam een wolk van puin vrij die samenklonterde en zo de maan vormde.

Hoe oud zijn de zon en de maan?

Uit nieuwe computersimulaties en bodemonderzoek blijkt namelijk dat de maan slechts honderd miljoen jaar na de geboorte van het zonnestelsel is ontstaan. Dit betekent dat onze natuurlijke satelliet ruim 4,4 miljard jaar oud is. We gaan even terug in de tijd: 4,57 miljard jaar geleden om precies te zijn.

Hoe oud is de zon?

4,603E9 jaar Zon/Leeftijd