Inhoudsopgave:

 1. Welke losartan is vervuild?
 2. Wat is er aan de hand met losartan?
 3. Welke valsartan is vervuild?
 4. Wat betekent AZBT?
 5. Welke bloeddruk medicijnen zijn vervuild?
 6. Waar is losartan goed voor?
 7. Wat betekent losartan?
 8. Is losartan een Aceremmer?
 9. Is Diovan een bloedverdunner?

Welke losartan is vervuild?

In medicijnen met losartan van 2 fabrikanten zit een stof die er niet in hoort. De verkeerde stof in de medicijnen met losartan heet N-nitrosodimethylamine (NDEA). Van deze stof wordt aangegeven dat het kankerverwekkend kan zijn, net als alcohol en geroosterd vlees ook kankerverwekkend kunnen zijn.

Wat is er aan de hand met losartan?

Losartan verlaagt de bloeddruk, verbetert de pompkracht van het hart, voorkomt nierbeschadiging en gaat vaatvernauwing tegen. Bij hoge bloeddruk, hartfalen en nierziekten. Het effect komt geleidelijk gedurende 6 weken tot stand. Dan is te meten hoeveel uw bloeddruk is gedaald.

Welke valsartan is vervuild?

Het gaat om valsartan/hydrochloorthiazide Auro 160 mg/12,5 mg tabletten (RVG 110515, batchnummer VZM 18001-16A) en valsartan/hydrochloorthiazide Auro 80 mg/12,5 mg tabletten (RVG 110514, batchnummer VZM 180002-80A) die in juli 2018 uitgeleverd zijn.

Wat betekent AZBT?

In juli 2021 zijn een aantal medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen teruggeroepen door fabrikanten. Het gaat om medicijnen met losartan, valsartan of irbesartan. In deze medicijnen is een azide-onzuiverheid gevonden, die ook wel AZBT wordt genoemd.

Welke bloeddruk medicijnen zijn vervuild?

Terugroepactie aantal bloeddrukmedicijnen: losartan, valsartan en irbesartan. In een aantal medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen zit een onzuiverheid. Het gaat om medicijnen met losartan, valsartan of irbesartan. De fabrikanten van deze medicijnen roepen de partijen terug die niet voldoen.

Waar is losartan goed voor?

Losartan wordt voorgeschreven voor:
 • de behandeling van hoge bloeddruk;
 • de behandeling van hartfalen.
 • bescherming van de nieren bij patiënten met hoge bloeddruk en type 2-diabetes (suikerziekte).

Wat betekent losartan?

Losartan (merknaam Cozaar) is een geneesmiddel dat kan worden gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk, en bij nierproblemen die ontstaan bij suikerziekte, indien deze diabetici voor hoge bloeddruk worden behandeld. De stof is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen van de WHO.

Is losartan een Aceremmer?

Losartan (merknaam Cozaar) is een geneesmiddel dat kan worden gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk, en bij nierproblemen die ontstaan bij suikerziekte, indien deze diabetici voor hoge bloeddruk worden behandeld....
Losartan
Chemische structuur
Gebruik
Geneesmiddelengroepangiotensine-II-blokkers
MerknamenCozaar

Is Diovan een bloedverdunner?

Deze verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. We noemen RAS-remmers ook wel ACE-remmers en angiotensine-receptor-blokkers (ARB's). Voorbeelden zijn ramipril, perindopril (Coversyl), valsartan (Diovan) en candesartan (Atacand). Dit verwijdt de bloedvaten en ontlast het hart.