Inhoudsopgave:

  1. Wat zeggen ze als er een nieuwe paus is?
  2. Hoe heet de vergadering waarop een nieuwe paus gekozen wordt?
  3. Wat gebeurt er tijdens een conclaaf?
  4. Wat is een pontificaat?
  5. Waar gebeurt de pausverkiezing?
  6. Wat gebeurt er als de paus sterft?
  7. Wat betekent apostolische successie?

Wat zeggen ze als er een nieuwe paus is?

De mensen buiten weten dan: er is nog geen nieuwe paus. Wanneer er wel een nieuwe paus gekozen is, worden de stembriefjes met een andere chemische stof (vroeger: zonder stro of met droog stro) verbrand. Er komt dan witte rook uit de schoorsteen.

Hoe heet de vergadering waarop een nieuwe paus gekozen wordt?

Het conclaaf is de bijeenkomst van kiesgerechtigde kardinalen voor de verkiezing van een nieuwe paus. Feitelijk is het de naam voor de vertrekken waarin de besloten bijeenkomst wordt gehouden. Het Latijnse cum clave betekent letterlijk 'met sleutel' en duidt op een afgesloten ruimte.

Wat gebeurt er tijdens een conclaaf?

Tijdens een conclaaf kiezen de kardinalen een nieuwe paus. Er mogen maximaal 120 kardinalen aan het conclaaf deelnemen en er geldt een maximale leeftijd van 80 jaar. ... De periode tussen het overlijden of aftreden van een paus en de verkiezing van een nieuwe paus.

Wat is een pontificaat?

Een pontificaat is zowel het ambt als de ambtsperiode van een priester of hogepriester, meestal in verbinding met de uitoefening van wereldlijke politieke macht. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord pontifex (letterlijk vertaald bruggenbouwer, nl.

Waar gebeurt de pausverkiezing?

Sixtijnse Kapel - The place to be als het op een pausverkiezing aankomt. De bekendste kapel in het Apostolisch Paleis, de ambtswoning van de paus. In de Sixtijnse Kapel vindt het conclaaf plaats, waarbij de kardinalen een nieuwe paus kiezen.

Wat gebeurt er als de paus sterft?

Zodra de paus sterft wordt het hoofd van de Apostolische Kamer, de camerlengo (Eduardo Martínez Somalo), geroepen om het overlijden officieel vast te stellen. 1. Driemaal roept hij de doopnaam van de paus om te verifiëren of hij niet slaapt.

Wat betekent apostolische successie?

De apostolische successie is de ononderbroken doorgave van het bisschopsambt (episcopaat), waarop de Kerk en haar hiërarchie steunt.